Jak robione są takie zdjęcia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Purchawa
    Admin
    S_OCP Member
    • 2004
    • 8007

Polecam: http://fotoryzacja.pl/ 8)
    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Zuzus
      Ambiente
      • 2009
      • 136

Zamieszczone przez fireman6
      granacik, jak tak cię zainteresowało to możesz poczytać i podpatrzeć na tym http://www.fotoryzacja.pl/ forum
      Dzieki za link!
      Duzo rewelacyjnych zdjec. Warto poogladac i pouczyc sie czegos mozna. Polecam!
      Moja 4x4

Komentarz

• fireman6
        Rider
        • 2009
        • 360

Zamieszczone przez Zuzus
        Zamieszczone przez fireman6
        granacik, jak tak cię zainteresowało to możesz poczytać i podpatrzeć na tym http://www.fotoryzacja.pl/ forum
        Dzieki za link!
        Duzo rewelacyjnych zdjec. Warto poogladac i pouczyc sie czegos mozna. Polecam!

Proszę bardzo , a zdjęcia naprawdę robią dobre i można się co nie co dowiedzieć.
        Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
        Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• bardzozlymisio
          Ambiente
          • 2008
          • 208

Panowie jakoś nie mogę sie z Wami zgodzić. Większość tych fotek jest zrobiona obiektywem wcale nie szerokokątnym tylko tele. Dlaczego? Na większości zdjęć samochodu z zewnatrz fotografujący stał dość daleko i fotografował obiektywem o ogniskowej 150mm lub więcej. Dzień był pochmurny, ale koleś pewnie ma jasne szkło bo przymykał przysłonę blisko 1/22 lub odrobinę szerszą. Świadczy o tym mała DOF - wyrażnie widać, że obiekt traci na kilku fotkach ostrość w okolicy tylnego koła. Ponadto trzeci plan i tło są rozmyte w przyjemny dla oka 'miekki' sposób - co swiadczy o dobrym obiektywie dlugoogniskowym. Wszystkie zbliżenia detali (radio, przelączniki p.mgilenych są zrobione na maksymalnie długiej ogniskowej ca. 200mm i maksymalnie zamkniętej przysłnie - bo DOF ma 0,5 cm. Fotki foteli, bagażnika i silnika zrobione są szerszym kątem a panorama wnętrza pewnie jakimś 14mm. Co do PS-a na pewno retusze, wyostrzanie, krzywe - cos było poprawiane, ale nie jestem specem od PS-a. HDR-a tu nie widzę.

Komentarz

• pstryczek
            RS
            • 2009
            • 10782
            • Superb III (3V3)

A czy kolega Bardzozlymisio wie że przymykając przysłonę zwiększa się głębie ostrości, bo pisze takie głupoty, szczególnie o szerszej przysłonie. Po co się wypowiadać jak się nie zna tematu :evil:
            Marek

Komentarz

• bardzozlymisio
              Ambiente
              • 2008
              • 208

pstrykacz, racje masz, zdaje sie sam sie zakręciłem, chciałem napisać 1/8 lub szerzej, znaczy przy optymalnych parametrach wiekszosci szkiel lub nieco wiekszy otworek. Gdyby byl na maksa otwarty to widac by bylo 1/3 auta pewnie, czyz nie tak?

Zamieszczone przez pstrykacz
              bo pisze takie głupoty, szczególnie o szerszej przysłonie. Po co się wypowiadać jak się nie zna tematu
              a co jeszcze masz do zarzucenia mojej teorii?

Komentarz

• Jac_ek
                RS
                • 2009
                • 1733

Zamieszczone przez bardzozlymisio
                Gdyby byl na maksa otwarty to widac by bylo 1/3 auta pewnie, czyz nie tak?
                niestety nie, przy ogniskowej 200mm i przysłonie 2.8 samochód wygląda np tak

- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• bardzozlymisio
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 208

Jac_ek, ale to tylko potwierdza moja teorie, ze fotki byly robione tele a nie szerokim katem.
                  Twoje auto jest niestety ogolnie nieostre na tej fotografii i byc moze nie robiles go pelna klatka, wiec byc moze twoje 200 to nie bylo 200 tylko wiecej. Efekt jest jednak analogiczny temat jest ostry, a tlo rozmyte, to powoduje ze auto sprawia wrazenie bardzo wyraznego tak jak na fotkach z linku.

Poza tym gdyby robiono szerokim katem fotki z bliska to bylyby widoczne bardzo wyraznie aberacje, czego nie ma - oprocz panoramy.

Zatem koledzy ktorzy twierdza, ze wystarczy szeroki kat do takich fotek sa w bledzie.

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

wiec byc moze twoje 200 to nie bylo 200 tylko wiecej
                    to że aparat jest z cropem lub jest FF nie zmienia FIZYCZNYCH właściwości obiektywu obiektyw nie ma możliwości cudownego wydłużenia/skrócenia - jedyna różnica jest taka że obraz zarejestrowany przy FF odpowiada całemu polu widzenia obiektywu, natomiast przy cropach rejestruje się określone pole widzenia ze środka obiektywu - co pozornie tylko zmienia ogniskową a w rzeczywistości nic się z nią nie dzieje. :szeroki_usmiech

Poza tym gdyby robiono szerokim katem fotki z bliska to bylyby widoczne bardzo wyraznie aberacje, czego nie ma - oprocz panoramy.
                    niekoniecznie wszystkie aberracje i dystorsje można w prosty sposób korygować przy obróbce zdjęć lub też używając obiektywów z korekcją perspektywy (tilt shift)

Zdjęcia z pierwszego posta w znakomitej większości pochodzą z obiektywu szerokokątnego, który w dość specyficzny sposób przerysowuje perspektywę - robienie zdjęć teleobiektywem pozwala zachować proporcje fotografowanego obiektu - dlatego do portretów używa się tele a nie wide. Ale są tam tez zdjęcia z teleobiektywu ale raczej nie dłuższego niż 150mm.

Komentarz

• bardzozlymisio
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 208

Jac_ek, a ja napisałem, że sie cudownie wydłuża i ma to wpływ na zdjęcie? pokaz mi ten fragment.

na pewno facet który robił tę fotkę dysponuje shiftem ktory jest jednym z drozszych szkieł i dodatkowo korygował aberacje żeby wciśnąć fotki na allegro.

dodatkowo spójrz na fragmenty płotu, w tle na rogach (widać na niektórych ujęciach) na pewno bedzie taki prosty sfotografowany szerokim :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez Jac_ek
                      le są tam tez zdjęcia z teleobiektywu ale raczej nie dłuższego niż 150mm.
                      czyli jesteśmy zgodni, że nie wystarczy mieć obiektyw szerokokątny, żeby sfocic takie zdjecia.

Komentarz

• Robert_P
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 209

Cholerka dyskusja niczym na forum fotograficznym a moim zdaniem przy dobrym świetle takie zdjęcia można zrobić zwykłem kompaktem + trochę korekty w prostym IrfanView , kobyła PS nie jest do tego potrzebna
                        Smerf Miętus

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

Zamieszczone przez Robert_P
                          Cholerka dyskusja niczym na forum fotograficznym a moim zdaniem przy dobrym świetle takie zdjęcia można zrobić zwykłem kompaktem + trochę korekty w prostym IrfanView , kobyła PS nie jest do tego potrzebna
                          nie ma czegoś takiego jak "zwykły kompakt" musisz mieć pełną kontrolę nad WB/czasem ekspozycji/przysłoną/ i możesz robić wszytko - choć bez dwóch zdań znacznie łatwiej i prościej jest ustawić porządnie aparat do zdjęcia niż później bawić się w korekty w kompie.

Komentarz

• Robert_P
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 209

Przy mnogosci programów jakie oferują obecne kompakty coś tam by się wybrało . BB przy stałych słonecznych warunkach nie powinien wariować. W każdym razie autor wątku coś źle robi skoro nie potrafi takich fot wykonać . Może wkleisz jakieś przykładowe foto, lub prześlij na maila zerknę i postaram się coś podpowiedzieć.
                            Smerf Miętus

Komentarz

• hubi2000
                              Rider
                              • 2010
                              • 601

male czary mary

Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• macherstudio
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 2378
                                • Mitshibishi
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Myślę, że to foto pokazuje doskonale czym jest głębia ostrości.

Proponuję więc statyw, jak najmniejsza wartość przesłony, proponuję oddalenie skody od tła które ma być wysoftowane, oddalenie się z jak najdłuższą ogniskową od obiektu i pstrykamy.
                                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Robert_P
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 209

Zamieszczone przez macherstudio
                                  Myślę, że to foto pokazuje doskonale czym jest głębia ostrości.

Obrazek

Proponuję więc statyw, jak najmniejsza wartość przesłony, proponuję oddalenie skody od tła które ma być wysoftowane, oddalenie się z jak najdłuższą ogniskową od obiektu i pstrykamy.
                                  1. Statyw ok, choć przy dobrym świetle niekoniecznie
                                  2. Błąd, przysłona nie powinna być jak najmniejsza tylko dopasowana do zamierzonej głębi ostrości
                                  3. Zgadzam się tło nie powinno być zaraz za samochodem
                                  4. Nie zgadzam się , "z jak nadłuższą ogniskową" bo w tym wypadku musiałbym być daaaleko
                                  Smerf Miętus

Komentarz

• macherstudio
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 2378
                                    • Mitshibishi
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

- zawsze pomoże, ale faktycznie przy 2,8 i dobrym świetle to i w biegu takie foto wykonać można

2. Błąd, przysłona nie powinna być jak najmniejsza tylko dopasowana do zamierzonej głębi ostrości
                                    - chodziło o to aby autor foto poczuł różnicę pomiędzy 2,8 a 22, idąc w górę będzie widział zmianę, bo chyba to ćwiczenie ma nauczyć czym jest głębia tak przynajmniej zrozumiałem

- ważne też odnośnie pkt. 2 jak będzie ustawione auto pod skosem, na wprost, czy prostopadle do obiektywu

4. Nie zgadzam się , "z jak najdłuższą ogniskową" bo w tym wypadku musiałbym być daaaleko
                                    - zakładam, że max to będzie 150 mm więc, da się ogarnąć na parkingu, zresztą chyba każdy wie, że nie odejdzie na kilometr mając 50mm stałkę

Tutaj moje ulubione foto z głębią:
                                    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• hubi2000
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 601

- zawsze pomoże, ale faktycznie przy 2,8 i dobrym świetle to i w biegu takie foto wykonać można

- chodziło o to aby autor foto poczuł różnicę pomiędzy 2,8 a 22, idąc w górę będzie widział zmianę, bo chyba to ćwiczenie ma nauczyć czym jest głębia tak przynajmniej zrozumiałem

- ważne też odnośnie pkt. 2 jak będzie ustawione auto pod skosem, na wprost, czy prostopadle do obiektywu

4. Nie zgadzam się , "z jak najdłuższą ogniskową" bo w tym wypadku musiałbym być daaaleko
                                      - zakładam, że max to będzie 150 mm więc, da się ogarnąć na parkingu, zresztą chyba każdy wie, że nie odejdzie na kilometr mając 50mm stałkę

Obrazek

CANON EOS 350D
                                      przeslona F/5
                                      ogniskowa 39mm

Komentarz

• macherstudio
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 2378
                                        • Mitshibishi
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

hubi2000, dziękuję to najistotniejsze te dane pomogą zrozumieć zależności.
                                        www.prostetorodo.pl

Komentarz

• hubi2000
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 601

Tu robilem fotke przy stalej ogniskowej 35mm
                                          przeslona 2,2

Komentarz

• Robert_P
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 209

Obrazek
                                            A tutaj moje ulubione z głebią
                                            FOTO

hubi... nie szalej jestem w pracy a pić mi się chcę !!
                                            Smerf Miętus

Komentarz

• hubi2000
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 601

Komentarz

• macherstudio
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 2378
                                                • Mitshibishi
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

hubi2000, powinieneś bana dostać za dodawanie takich zdjęć :diabelski_usmiech

Robert_P, kapitalne foto

No to chwalimy się dalej :
                                                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Robert_P
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 209

macherstudio - dzięki
                                                  Znaczek zacny i szczerze mówiąc o takiej furce myślę

Cały czas myślę o sesji jakiegoś fajnego wózka ale jak widać nawet swojego smerfa nie mam kiedy zrobić
                                                  Smerf Miętus

Komentarz

• lukaszw1
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 223

Zamieszczone przez hubi2000
                                                    male czary mary

Obrazek

Obrazek
                                                    jak taki efekt uzyskać?
                                                    Pozdrawiam Łukasz

Moja srebrzynka
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=55848

Komentarz

Pracuję...