Polecam: http://fotoryzacja.pl/ 8)
Jak robione są takie zdjęcia
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez fireman6granacik, jak tak cię zainteresowało to możesz poczytać i podpatrzeć na tym http://www.fotoryzacja.pl/ forum
Duzo rewelacyjnych zdjec. Warto poogladaci pouczyc sie czegos mozna. Polecam!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZuzusZamieszczone przez fireman6granacik, jak tak cię zainteresowało to możesz poczytać i podpatrzeć na tym http://www.fotoryzacja.pl/ forum
Duzo rewelacyjnych zdjec. Warto poogladaci pouczyc sie czegos mozna. Polecam!
Proszę bardzo, a zdjęcia naprawdę robią dobre i można się co nie co dowiedzieć.
Komentarz
-
-
Panowie jakoś nie mogę sie z Wami zgodzić. Większość tych fotek jest zrobiona obiektywem wcale nie szerokokątnym tylko tele. Dlaczego? Na większości zdjęć samochodu z zewnatrz fotografujący stał dość daleko i fotografował obiektywem o ogniskowej 150mm lub więcej. Dzień był pochmurny, ale koleś pewnie ma jasne szkło bo przymykał przysłonę blisko 1/22 lub odrobinę szerszą. Świadczy o tym mała DOF - wyrażnie widać, że obiekt traci na kilku fotkach ostrość w okolicy tylnego koła. Ponadto trzeci plan i tło są rozmyte w przyjemny dla oka 'miekki' sposób - co swiadczy o dobrym obiektywie dlugoogniskowym. Wszystkie zbliżenia detali (radio, przelączniki p.mgilenych są zrobione na maksymalnie długiej ogniskowej ca. 200mm i maksymalnie zamkniętej przysłnie - bo DOF ma 0,5 cm. Fotki foteli, bagażnika i silnika zrobione są szerszym kątem a panorama wnętrza pewnie jakimś 14mm. Co do PS-a na pewno retusze, wyostrzanie, krzywe - cos było poprawiane, ale nie jestem specem od PS-a. HDR-a tu nie widzę.
Komentarz
-
-
pstrykacz, racje masz, zdaje sie sam sie zakręciłem, chciałem napisać 1/8 lub szerzej, znaczy przy optymalnych parametrach wiekszosci szkiel lub nieco wiekszy otworek. Gdyby byl na maksa otwarty to widac by bylo 1/3 auta pewnie, czyz nie tak?
Zamieszczone przez pstrykaczbo pisze takie głupoty, szczególnie o szerszej przysłonie. Po co się wypowiadać jak się nie zna tematu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bardzozlymisioGdyby byl na maksa otwarty to widac by bylo 1/3 auta pewnie, czyz nie tak?
- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Jac_ek, ale to tylko potwierdza moja teorie, ze fotki byly robione tele a nie szerokim katem.
Twoje auto jest niestety ogolnie nieostre na tej fotografii i byc moze nie robiles go pelna klatka, wiec byc moze twoje 200 to nie bylo 200 tylko wiecej. Efekt jest jednak analogiczny temat jest ostry, a tlo rozmyte, to powoduje ze auto sprawia wrazenie bardzo wyraznego tak jak na fotkach z linku.
Poza tym gdyby robiono szerokim katem fotki z bliska to bylyby widoczne bardzo wyraznie aberacje, czego nie ma - oprocz panoramy.
Zatem koledzy ktorzy twierdza, ze wystarczy szeroki kat do takich fotek sa w bledzie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bardzozlymisiowiec byc moze twoje 200 to nie bylo 200 tylko wiecej
Zamieszczone przez bardzozlymisioPoza tym gdyby robiono szerokim katem fotki z bliska to bylyby widoczne bardzo wyraznie aberacje, czego nie ma - oprocz panoramy.
Zdjęcia z pierwszego posta w znakomitej większości pochodzą z obiektywu szerokokątnego, który w dość specyficzny sposób przerysowuje perspektywę - robienie zdjęć teleobiektywem pozwala zachować proporcje fotografowanego obiektu - dlatego do portretów używa się tele a nie wide. Ale są tam tez zdjęcia z teleobiektywu ale raczej nie dłuższego niż 150mm.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Jac_ek, a ja napisałem, że sie cudownie wydłuża i ma to wpływ na zdjęcie? pokaz mi ten fragment.
na pewno facet który robił tę fotkę dysponuje shiftem ktory jest jednym z drozszych szkieł i dodatkowo korygował aberacje żeby wciśnąć fotki na allegro.
dodatkowo spójrz na fragmenty płotu, w tle na rogach (widać na niektórych ujęciach) na pewno bedzie taki prosty sfotografowany szerokim :szeroki_usmiech
Zamieszczone przez Jac_ekle są tam tez zdjęcia z teleobiektywu ale raczej nie dłuższego niż 150mm.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Robert_PCholerka dyskusja niczym na forum fotograficznym a moim zdaniem przy dobrym świetle takie zdjęcia można zrobić zwykłem kompaktem + trochę korekty w prostym IrfanView , kobyła PS nie jest do tego potrzebna- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Przy mnogosci programów jakie oferują obecne kompakty coś tam by się wybrało . BB przy stałych słonecznych warunkach nie powinien wariować. W każdym razie autor wątku coś źle robi skoro nie potrafi takich fot wykonać . Może wkleisz jakieś przykładowe foto, lub prześlij na maila zerknę i postaram się coś podpowiedzieć.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez macherstudioMyślę, że to foto pokazuje doskonale czym jest głębia ostrości.
Obrazek
Proponuję więc statyw, jak najmniejsza wartość przesłony, proponuję oddalenie skody od tła które ma być wysoftowane, oddalenie się z jak najdłuższą ogniskową od obiektu i pstrykamy.
2. Błąd, przysłona nie powinna być jak najmniejsza tylko dopasowana do zamierzonej głębi ostrości
3. Zgadzam się tło nie powinno być zaraz za samochodem
4. Nie zgadzam się , "z jak nadłuższą ogniskową" bo w tym wypadku musiałbym być daaaleko
Komentarz
-
-
1. Statyw ok, choć przy dobrym świetle niekoniecznie
- zawsze pomoże, ale faktycznie przy 2,8 i dobrym świetle to i w biegu takie foto wykonać można
2. Błąd, przysłona nie powinna być jak najmniejsza tylko dopasowana do zamierzonej głębi ostrości
- chodziło o to aby autor foto poczuł różnicę pomiędzy 2,8 a 22, idąc w górę będzie widział zmianę, bo chyba to ćwiczenie ma nauczyć czym jest głębia tak przynajmniej zrozumiałem
- ważne też odnośnie pkt. 2 jak będzie ustawione auto pod skosem, na wprost, czy prostopadle do obiektywu
4. Nie zgadzam się , "z jak najdłuższą ogniskową" bo w tym wypadku musiałbym być daaaleko
- zakładam, że max to będzie 150 mm więc, da się ogarnąć na parkingu, zresztą chyba każdy wie, że nie odejdzie na kilometr mając 50mm stałkę
Tutaj moje ulubione foto z głębią:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez macherstudio1. Statyw ok, choć przy dobrym świetle niekoniecznie
- zawsze pomoże, ale faktycznie przy 2,8 i dobrym świetle to i w biegu takie foto wykonać można
- chodziło o to aby autor foto poczuł różnicę pomiędzy 2,8 a 22, idąc w górę będzie widział zmianę, bo chyba to ćwiczenie ma nauczyć czym jest głębia tak przynajmniej zrozumiałem
- ważne też odnośnie pkt. 2 jak będzie ustawione auto pod skosem, na wprost, czy prostopadle do obiektywu
4. Nie zgadzam się , "z jak najdłuższą ogniskową" bo w tym wypadku musiałbym być daaaleko
- zakładam, że max to będzie 150 mm więc, da się ogarnąć na parkingu, zresztą chyba każdy wie, że nie odejdzie na kilometr mając 50mm stałkę
Tutaj moje ulubione foto z głębią:
Obrazek
CANON EOS 350D
przeslona F/5
ogniskowa 39mm
Komentarz
-
Komentarz